Kellojen siirtelystä ei päästäkään vielä eroon

Viihdeuutiset · Stara.fi

Kesäaikaan siirtymisen tarkoituksena on siirtää kelloja siten, että ihmiset voisivat nauttia enemmän valoisasta ajasta. Kellonaikojen siirtämisen on kuitenkin todettu olevan haitallista ihmisten biologiselle rytmille.

Kerroimme alkuvuodesta miten valtaosa eurooppalaisista haluaa luopua kellojen siirtelystä. Nyt hankkeelle on tullut pieni takaisku. EU-ministeriövaliokunta linjasi tammikuussa, että Suomi alkaa ajaa luopumista Euroopan unionin yhteisestä kesäaikajärjestelystä. Sittemmin hanke sai vahvaa tukea muista EU-jäsenmaista. Tuoreimpien tietojen mukaan kesäajasta ei olla luopumassa vielä ensi vuoden aikana, kuten aiemmin toivottiin.

Komissio tiedusteli taannoin jäsenmailta mikä on niiden kanta asiaan ja mihin aikaan ne haluaisivat päätöksen tullessa jäädä. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että asian käsittely jatkuu pitkälle ensi vuoteen saakka. Sen myötä kellojen siirtely jatkuu ainakin vielä ensi vuoden. Taannoin Finnair kertoi, että päätöksen jälkeinen siirtymäaika täytyy olla huomattavasti kaavailtua pidempi, että lentoaikataulut saadaan päivitettyä.

Kesäaika on määritelty EU-direktiivissä, ja muutos on tehtävä EU-komission tasolla. Suomessa kerättiin taannoin kesäajan poistamisen puolesta adressi, joka keräsi yli 70.000 nimeä. Eduskunnassa oltiin lähes yksimielisiä siitä, että kesäaika tulisi poistaa, mutta nyt asiasta tullaan päättämään sen vaatimalla EU-tasolla.