Joulupukkien tilaaminen vaikeutuu – verohallinto vahvisti uudet säännöt

Viihdeuutiset · Stara.fi

Ensi jouluna lukemattomissa perheissä vierailee tuttuun tapaan Joulupukki, joka ei ole oikea Korvatunturilta tuleva satuhahmo, vaan esimerkiksi verkosta tilattu valkohapsi. Joulupukkien hinnat liikkuvat keskimäärin 40 euron ja 100 euron välillä alueesta ja palvelusta riippuen. Tästä rahasta verottaja haluaa omansa.

Verohallinnon mukaan perheen ja Joulupukin välille ei muodostu työsuhdetta, mutta korvaus on työkorvausta. Tänä vuonna perheen ei kuitenkaan vielä tarvitse toimittaa korvauksesta ilmoitusta verottajalle, jos maksettu summa jää vuodessa alle 1.500 euron. Ensi vuoden alusta lukien tilanne on kuitenkin täysin toinen.

Vuoden 2019 alusta lukien työkorvaus on ilmoitettava tulorekisteriin, jos Joulupukki ei kuulu ennakkoperintärekisteriin. Ennakonpidätystä perheen ei tarvitse kuitenkaan pidättää. Joulupukin saama työkorvaus on veronalaista ansiotuloa, joka Joulupukin on ilmoitettava omalla veroilmoituksellaan. Tuloista Joulupukki saa vähentää esimerkiksi matkakulut.