Kiina kielsi iPhonen maahantuonnin ja myynnin – väitetään loukkaavan patentteja

Digi · Stara.fi

Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasota on saanut viime aikoina viikoittain uusia käänteitä, ja nyt Kiina on yllättäen kieltänyt yhdysvaltalaisen Applen iPhone-puhelinten maahantuonnin ja myynnin. Syyksi kiiinalaiset kertovat, että puhelin rikkoo Qualcommin patentteja.

Kiellossa ovat iPhone 6 ja sitä uudemmat puhelinmallit, joissa on vanhempi käyttöjärjestelmä. Kiinan päätös tuli vain päiviä sen jälkeen, kun Yhdysvallat vaati Kanadaa pidättämään kiinalaisen matkapuhelinyhtiö Huawein talousjohtajan. Yhdysvallat väittää, että Huawei on mahdollisesti rikkonut sen Iranille asettamaa kauppasaartoa.

Yhdysvaltalaisen Qualcommin mukaan sillä on Kiinassa iPhonen kiellosta oikeuden päätös, joka perustuu kahden patentin loukkaamiseen laitteen ohjelmistossa. Apple vastasi, että sen puhelimet säilyvät myynnissä Kiinassa uuden iOS12-käyttöjärjestelmänversion myötä. Patenttiloukkaus liittyy esimerkiksi kuvien koon muuttamiseen.