Googlen toimitusjohtaja vastasi miksi idiootti-haulla tulee Donald Trumpin kuva

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Hakukonejätti Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai on joutunut kiperään tilanteeseen vieraillessaan Yhdysvaltain kongressin luona. Häneltä kysyttiin, miksi idiootti-sanan kuvahaulla tulee tulokseksi Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin kuvia. Trump itse on aiemmin väittänyt, että hakukoneen tuloksia on peukaloitu ”roskalehtien” toimesta.

Asia ei kuitenkaan ole näin. Google toimitusjohtaja Sundar Pichai kertoi kysymyksen esittäneelle kongressin edustaja Zoe Lofgrenille, että Googlen hakukone analysoi miljardien nettisivustojen dataa muodostaen sen perusteella hakukonetuloksia. Hakusanat sovitetaan sivustotuloksiin niiden merkityksellisyyden, tunnettuuden, tuoreuden ja ihmisten käyttötottumusten mukaan. Google yrittää näyttää parhaiten ihmisten tarpeisiin sopivia hakutuloksia.

Hakutulokset järjestetään ja näytetään monen mittarin asettamien suositusten perusteella ja Google hyödyntää hakutulosten järjestämisessä myös ulkopuolisia tahoja objektiivisuuden varmistamiseksi. Hakutuloksia ei toisin sanoen peukaloida manuaalisesti ja yksi kerrallaan, koska se on mahdotonta. Niiden järjestäytymiseen käytetään 200 yksittäistä signaalia.

Idiootti-sanan haku on moninkertaistunut uutisoinnin jälkeen, LAD Bible raportoi.