Poliisi pyörsi kantansa – luminen liikennemerkki aiheutakaan sakkoja

Viihdeuutiset · Stara.fi

Viime vuosina on käyty joka talvi vilkasta keskustelua siitä pitääkö autoilijan noudattaa nopeusrajoitusta, josta hän ei ole tietoinen lumen peittämän liikennemerkin takia. Tähän saakka poliisi on määrännyt tällaisissa tapauksissa sakkoja ja äskettäin poliisi viritti tietoisesti jopa sakkorysän tällaiseen paikkaan.

Poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja Dennis Pasterstein on puolustanut voimakkaasti poliisin näkemystä, joka on taas poikennut yleisestä oikeustajusta ja lopulta myös rikosikeuden professorin näkemyksestä. Linjauksen mukaisesti kuljettaja olisi velvollinen selvittämään myös lumeen peittyneen liikennemerkin sisällön.

Sakkorysästä aiheutuneen keskustelun myötä viranomaiset ovat nyt joutuneet perääntymään vuosikausia voimassa olleesta kannastaan. Luminen liikennemerkki on kuin onkin sakon antamisen este, varsinkin jos siitä on olemassa valokuva. Autoilijan ei siis tarvitsekaan pysähtyä tien sivuun puhdistamaan liikennemerkkiä lumesta.

Pasterstein kirjoitti aiemmin Twitterissä, että luminen liikennemerkki ei ole este sakon antamiselle. Nyt hän on julkaissut viestin, jossa myöntää lumisen liikennemerkin olevan sittenkin este sakon määräämiselle. Pasterstein kirjoittaa, että poliisi jopa sammuttaa peltipoliisin, jos saa tiedon lumisesta liikennemerkistä. Jos kamera on ehtinyt välähtää, niin autoilijan kannattaa ottaa valokuva lumisesta liikennemerkistä päästäkseen sakoista.