Joulu voi viedä yöunet – näillä vinkeillä selviät henkisesti

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Joulustressi. Kuusijuhlan aikaan sijoittuva hermopaine saattaa vaikuttaa salakavalasti ihmisen unirytmin heikentymieen. Jouluun liittyvät talouspaineet, aikataulut, toiset ihmiset ja odotukset voivat aiheuttaa unettomuutta ja ahdistusta. Tällöin joulun perusidea on pahasti kadoksissa.

Joulussa on tärkeintä seesteinen tunnelma ja rauhallinen mieli. Yleensä se onnistuu parhaiten jatkamalla tuttua arkirytmiä myös juhlapyhien aikana. Herää samaan aikaan kuin normaalisti, käy kuntoilemassa ja nauti terveellistä ruokaa.

Älä haali itsellesi enempää tekemistä kuin mihin olet valmis. Jos et ehdi leipomaan pipareita, niin osta ne valmiina tai pyydä kummityttöäsi leipomaan ne puolestasi. Nauti yhdessäolosta yksin tekemisen sijaan.

Jos et ehdi luuttuamaan kotia lattiasta kattoon, järjestele paikkoja sen verran kun jaksat ja siivoa kunnolla vasta joulun jälkeen. Suorittajakeskeinen elämäntyyli vaikuttaa ikävästi unirytmiin, joten jokaisen tulisi rauhottua kunnolla ennen nukkumaanmenoa. Käy aikaisin petiin, lue kirjaa tai tee rentoutumisharjoitus.

Joulu tulee kyllä, vaikka ostaisit rosollin valmiina ja lähettäisit tekstiviestit korttien sijaan. Pääasia on, että mieli on levollinen ja saavutat stressittömän olotilan maittavien yöunien kera. Jouluna on lupa vaan olla.