YLE: Energiajuomat halutaan kieltää alle 15-vuotiailta

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Suomessa suunnitellaan parhaillaan uutta lakia, joka kieltäisi energiajuomien myynnin alle 15-vuotiaille. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on koonnut muistion, johon on koottu energiajuomien ja niitä vastaavien tuotteiden vaikutuksia lasten terveyteen ja hyvinvointiin.

Ylen mukaan Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä ja perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko ovat tiedottaneet, että energiajuomien haitallisuudesta on tarpeeksi tieteellistä näyttöä. Energiajuomat voivat aiheuttaa suuria terveysongelmia, kuten ylipainoa, univaikeuksia, verenpainetta ja mielenterveysongelmia. Tästä syystä energiajuomien myyntiä halutaan rajoittaa uuden lain avulla alle 15-vuotiaille.

Monet kauppiaat ympäri maata ovat ryhtyneet rajoittamaan energiajuomien myymistä oma-aloitteisesti THL:n suositusten mukaisesti. Kerroimme äskettäin, että Turku on kieltänyt energiajuomat kaikilta kaupungin peruskoululaisilta kouluaikana. Tuoreet tutkimukset ovat osoittaneet, että yksikin energiajuoma voi altistaa sydänkohtaukselle.