Nukutko huonosti liiallisen ruutuajan takia? Pane puhelin pois

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Tuoreen tutkimuksen mukaan sosiaalista mediaa yön tunteina käyttävät suoriutuvat heikommin seuraavan päivän tehtävistä. Tutkimuksessa seurattiin ammattikoripalloilijoiden Twitterin käyttöä vuosien 2009 ja 2016 välisellä ajalla.

Sleep Healthissa julkaistussa tutkimuksessa osoitettiin, että yöunia ei kannata vaihtaa sosiaalisen median pläräämiseen. Tutkimuksessa analysoitiin 37.000 twiittiä, joiden lähettäjinä toimi 112 NBA-pelaajaa. Pelaajat, jotka twiittasivat kello 23:00-07:00 välisellä ajalla, saivat otteluissa muita vähemmän pisteitä.

Toisin sanoen myöhäisillan twiittailu vaikuttaa seuraavan päivän suorituksiin. Syy lienee siinä, että ruutuaika sabotoi unta. Yöllä twiitanneet pelaajat pelasivat keskimäärin kaksi minuuttia vähemmän kentällä kuin paremmin levänneet ja nukkuneet kanssapelaajat. Tuoreiden tutkimusten mukaan jo yksi tunti sosiaalista mediaa vaikuttaa ihmisen yöuniin. Ruutuajan rajoittaminen on siis monille uniongelmista kärsiville keino saavuttaa paremmat yöunet.