Miehet tuottavat superspermaa talvella – paras aika vauvantekoon

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Tutkijat ovat analysoineet vuodenaikojen vaikutusta miesten siittiösoluihin ja siemennesteen laatuun. Nyt on otollisin aika jälkikasvun hankkimiseen ja kupeiden hedelmän siittämiseen, sillä miesten sperma on talvisin teräskunnossa.

Miesten spermassa on talvella enemmän siittiösoluja kuin muina vuodenaikoina. Useat tutkimukset ovat myös osoittaneet, että siittiösolut liikkuvat paremmin kylmänä ja lumisena vuodenaikana. Sen sijaan siittiösolujen uimanopeus kasvaa kesäkuukausien aikana, mutta niiden määrä on silloin huomattavasti pienempi kuin huippukuukausina kevättalvella.

Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että vuodenajat ovat hyvin erilaisia ympäri maailmaa. Lisääntymisen erikoislääkäri Amos Grunebaum kertoo Men’s Healthille, että lämpötila on yksi suurimmista siittiösolujen laatuun vaikuttavista tekijöistä. Lisäksi miesten elintavoilla on suuri merkitys sperman laatuun. Epäterveellinen ruokavalio, alkoholin runsas käyttö ja liikunnan puute tekevät siemennesteestä heikkolaatuista.