Naiset jättävät nyt sheivaamatta – karvoitus rehottaa tammikuussa

Viihdeuutiset · Stara.fi

Miehet viettivät vuosikausien ajan Movemberiä, jolloin he eivät ajaneet kuukauteen partaansa. Nyt ilmiö on jo hiipunut, eivätkä parrat ole rehottaneet enää pariin vuoteen. Naiset sen sijaan viettävät nyt karvaista tammikuuta Januhairy-teemalla.

View this post on Instagram

#januhairy wie doet er mee? Niet scheren in januari 🐩

A post shared by Mevrouw Moos (@mevrmoos) on

Tarkoituksena on, että naiset antavat tarkoituksella ja ylpeänä karvoituksensa kasvaa tammikuun ajan. Kyseessä on englantilaisen Laura Jacksonin käynnistämä tempaus, johon hän sai idean kasvatettuaan omaa karvoitustaan erästä roolia varten. Hän alkoi pitää karvoituksestaan elettyään sen kanssa muutaman viikon ajan, ja lisäksi hän alkoi tuntea itsensä vapautuneeksi.

Parhaillaan sosiaalisessa mediassa julkaistaan runsaasti tempaukseen osallistuvien eri naisten kuvia. Varsinkin kainalokarvat näyttävät saaneen luvan kasvaa reippaasti tammikuussa. Nyt näyttää siis siltä, että Madonna on jatkossa ainakin kuukauden ajan vuosittain trendin aallonharjalla.

View this post on Instagram

#januhairy . Vi lever i en verklighet där det anses extremt, äckligt, ofräscht och okvinnligt att som kvinna låta sin naturliga kroppsbehåring bestå. Att som kvinna låta bli att raka sig, vaxa sig och på andra sätt avlägsna sin kroppsbehåring. Kroppsbehåring som i relation anses naturligt för en man att ha. Detta för att vi också lever i en verklighet där kvinnan endast är till för mannens njutning och för att anses attraktiv måste passa in i någon skev pre-pubertal mall. . Jag slutade inte att raka mig på grund av något slags statement. Jag låter bli att raka mig för att jag helt enkelt inte längre har något intresse av att umgås med människor som har en åsikt om min kropp. För jag har ju aldrig rakat mig för min egen skull, för att jag på något sätt skulle må bättre av det. Tvärtom är det en befrielse att efter 15 år av att till och med raka bort håret på armarna och mer eller mindre ett helt liv där jag har försökt passa in i en omöjlig mall, äntligen inse att mitt värde inte ligger i mitt utseende och speciellt inte i min kroppsbehåring. . För vi vet ju att det egentligen inte är varken extremt eller ofräscht med hår på kroppen. Och ska vi prata kvinnlighet så borde det, snarare än att pleasea mannen, handla om att som kvinna lyckas finna styrkan i sig själv trots de snäva och strikta mallar vi kvinnor förväntas hålla oss inom. Och jag är säker på att ju mer vi pratar om det, visar det och normaliserar det så hjälper vi varandra att börja leva för det som faktiskt är viktigt och inte för att passa in i en toxisk mall gjord för det manliga könet.

A post shared by Frika Fredrika (@frikafredrika) on

View this post on Instagram

Takže, prešla som si veľa obdobiami. Od problémami s tetániou, cez psychické problémy až po vyliečenie ( vďaka bohu).Načo sa Vám tu sťažujem? Lebo chcem vysvetliť včerajšiu “kauzu” “zdrb začo môžeš”. Kým Vy si vylievate svoje narážky na mňa, je tu ten čo to prijíma a číta, tentokrát ja. Vyčítali ste mi moje reakcie, že neviem gramatyku alebo že si farbím vlasy. Ale ako by ste sa vy postavili k týmto veciam? Ako by ste vy reagovali keby Vám píšu už cca rok, rôzne narážky, že som kurva, ako to vyzerám, že sa neholím..atď. Chcela by som vidieť ako by ste sa vy postavili k týmto všetkým “problémom” a ako by ste s nimi bojovali. Ja, najprv som s tým mala veľké problémy, trápilo ma to, fakt sa ma to dotklo. Už veľa krát som s rodičmi chcela ísť na políciu..ale vždy to prestalo a po čase zase začalo. Lenže, začalo mi byť lepšie. Konečne som sa postavila na nohy a tým som sa obrnila proti všetkým neprajníkom a tým čo ma odsudzovali. Kto som? Môžem povedať, že sebavedomé dievča, ktoré si ide za svojím a chce s vami zdieľať svoje pocity a urobiť aspoň malý kúsok dobra v tomto svete. Vaše poznámky, mi píšte kľudne ďalej, rada si to prečítam. A áno, na fotke mám zmenšený nos a zväčšené pery. ———————————————————— #makeup #concealer #bronzer #contour #powder #lips #liquidlipstick #mattelipstick #eyebrows #eyeshadow #eye #glitter #mascara #beauty #highlighter #todaymakeuplook #makeupfortoday #girls #girl #makeupgirl #followforlike #liketime #likeforlikes #follow4like #likeforfollow #like4likes @makeupartist_skcz #januhairy

A post shared by Dieťa Ohnivých Kvetov (@godsbigsin) on

View this post on Instagram

Hi I’m Laura, the gal behind Januhairy! I thought I would write a little about my experiences and how Januhairy came about… I grew out my body hair for a performance as part of my drama degree in May 2018. There had been some parts that were challenging for me, and others that really opened my eyes to the taboo of body hair on a woman. After a few weeks of getting used to it, I started to like my natural hair. I also started to like the lack of uncomfortable episodes of shaving. Though I felt liberated and more confident in myself, some people around me didn’t understand why I didn’t shave/didn’t agree with it. I realised that there is still so much more for us to do to be able to accept one another fully and truly. Then I thought of Januhairy and thought I would try it out. It’s a start at least . . . I have had a lot of support from my friends and family! Even though I had to explain why I was doing it to a lot of them which was surprising, and again, the reason why this is important to do! When I first started growing my body hair my mum asked me “Is it you just being lazy or are you trying to prove a point?” . . . why should we be called lazy if we don’t want to shave? And why do we have to be proving a point? After talking to her about it and helping her understand, she saw how weird it was that she asked those questions. If we do something/see the same things, over and over again it becomes normal. She is now going to join in with Januhairy and grow out her own body hair which is a big challenge for her as well as many women who are getting involved. Of course a good challenge! This isn’t an angry campaign for people who don’t see how normal body hair is, but more an empowering project for everyone to understand more about their views on themselves and others. This picture was taken a few months ago. Now I am joining in with Januhairy, starting the growing process again along with the other wonderful women who have signed up! Progress pictures/descriptions from our gals will be posted throughout the month. Lets get hairy 🌵 #januhairy #bodygossip #bodyhairmovement #happyandhairy #loveyourbody #thenaturalrevolution #natural #hairywomen #womanpowe

A post shared by Januhairy (@janu_hairy) on