Facebook bannasi homoseksuaalin poliitikon – koska tämä kertoi vihapuheesta

Viihdeuutiset · Stara.fi

Maailman suurin yhteisöpalvelu Facebook on viime aikoina yrittänyt puuttua julkaisualustansa sisältöön karsimalla ei-toivottua sisältöä kovalla kädellä. Tulokset ovat olleet paikoin kuitenkin jotain aivan muuta kuin rohkaisevia, sillä palvelu on estänyt käyttäjiä, jotka ovat esimerkiksi jakaneet kuvareportaasia Jemenin sodasta ja nälänhädästä.

Nyt yhdysvaltalainen avoimesti homoseksuaali poliitikko Brian Sims on joutunut Facebookin estolistalle, koska hän jakoi palvelussa saamansa vihaviestin kuvakaappauksena muille. Homojen oikeuksia ajava Sims halusi paljastaa millaisia viestejä hän saa palvelun käyttäjiltä Facebookin sitä estämättä, mutta joutuikin yllättäen itse estetyksi.

Kuvakaappauksen yhteydessä poliitikko kirjoitti ”Huomenta Baltimore! Tunteeko kukaan uutta ystävääni Jilliä?” Tämän jälkeen käyttäjätili estettiin. Facebook perusteli poliitikon estoa vihapuheen levittämisellä. Facebook lopetti eston vasta, kun tapaus päätyi useisiin medioihin ja siitä nousi kohu. Samalla tavalla kävi taannoin Jemenin nälänhätä -uutisen jakamisesta eston saaneiden tuhansien käyttäjien kanssa. Vasta laaja mediahuomio sai Facebookin korjaamaan tekemänsä virheen.

Sims kertoo Metro Weekly -lehdessä ymmärtävänsä Facebookin tavoitteita vihapuheen kitkemiseksi, mutta samalla kritisoi palvelussa estoja jakavan algoritmin tasoa. Tässä tapauksessa Facebook nimittäin ei poistanut vihapuhetta, vaan vasta siitä kertoneen poliitikon. Sims totesi, että Facebook ei tunnu ottavan vihapuheen kitkemistä vakavasti.