Tutkimus: Mukavien asioiden muisteleminen ehkäisee masennusta

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Cambridgen yliopistossa on toteutettu tutkimus, jonka mukaan mukavien asioiden muisteleminen voi ehkäistä masennusta. Testissä haastateltiin keskimäärin 14-vuotiaita nuoria, jotka olivat kokeneen elämässään ikäviä vastoinkäymisiä kuluneen vuoden aikana. Iloisia asioita yksityiskohtaisemmin muistaneet nuoret kärsivät vähemmän masennusoireita.

Tutkimukseen osallistui yhteensä 427 nuorta. Kaikkia yhdisti jokin traaginen kokemus, jonka vuoksi heidän masennukseen sairastumisen riski oli koholla. Nuorten piti kertoa kokeessa tarkkasanaisesti muistoja, mitä erilaiset sanat nostivat heidän mieleensä.

Positiivisia tarinoita paremmin muistaneet nuoret kärsivät muita vähemmän masennusoireista ja kielteisistä ajatuksista koskien heitä itseään. Kokeessa myös mitattiin kortisolin, eli stressihormonin määrä heidän syljestään. Pitoisuudet olivat pienempiä mukavia asioita muistaneiden nuorten näytteissä. Testi toistettiin vuotta myöhemmin. Mikäli nuori oli muistanut ensimmäisessä testissä huonommin iloisia asioita elämästään, oli hänellä myös enemmän masennuksen oireita.

Tutkijoiden mukaan iloisten asioiden muisteleminen on tärkeää ja voi siten ehkäistä tulevaisuuden mielenterveysongelmia. Mukavien asioiden palauttaminen mieleen luo aivoille myönteisemmän mallin kiitollisuusharjoitusten tavoin, EurekAlert!-julkaisussa kerrotaan.