Tiesitkö? Nämä seikat vaikuttavat lentokoneruoan makuun

Matkailu · Tim Isokivi

Lentokoneissa myytävä ruoka ei aina loista herkullisuudella. Koneessa tarjoiltavien aterioiden maun puute ei ole kuitenkaan usein kiinni ruoan varsinaisesta laadusta.

Yksi merkittävä syy lentokoneruoan mauttomuuteen piilee makuaistin muuttumisessa yläilmoissa. Ilmankosteus noin 10 000 metrin korkeudessa lentävissä koneissa on vain noin 20 prosenttia. Ilman kuivuus puolestaan vaikuttaa maku- ja hajuaistiin.

Saksan Fraunhofer-instituutin tutkimuksen mukaan makuaisti toimii lentokoneessa suurin piirtein yhtä tehokkaasti kuin flunssasta kärsiessä. Myös lentokoneen moottoreista kantautuvan voimakkaan äänen on havaittu vaikuttavan makuaistiin.

Koska makuaisti toimii heikommin yläilmoissa, saattavatkin lentokoneruoat sisältää tavanomaisia ruokia huomattavasti runsaammin sokeria ja suolaa. Lentokoneruokailun saloihin ja historiaan tutustutaan tuottaja Patrick Jonesin Cheddar-sivustolle luomalla tuoreella videolla.