Aamupala ei olekaan päivän tärkein ateria – sen syöminen kuitenkin kannattaa

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Vuosikausien ajan aamiaismurofirmat ovat yrittäneet iskostaa ihmisten päähän ajatusta, jonka mukaan aamupala on päivän tärkein ateria. Asia on kaksipiippuinen. Ensinnäkin aamupalan tarpeellisuus riippuu ihmisen muista ruokailutottumuksista ja toisekseen, sokerilla kyllästetyt murot ovat yksi huonoimmista valinnoista.

Asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että aamiaisen tulee olla kuitupitoinen ja siinä on hyvä olla rasvoja ja proteiinia. Kaurapuuro on mainio aamupala, etenkin, jos sen sekaan panee marjoja, maitoa ja pähkinöitä. Myös avokado, kananmuna ja kokojyväleipä tai maustamaton jugurtti siemenillä sopivat terveellisen aamupalan vaihtoehtoihin.

Aamupalan ei ole kuitenkaan tieteellisesti todistettu vaikuttavan ihmisten painonpudotukseen, Men’s Healthin artikkeli muistuttaa. Päinvastoin, osa tutkimuksista jopa osoittaa pätkäpaastojen lisäävän kiinteytymistä ja terveysriskien minimointia. Jos jättää aamupalan väliin, kannattaa huolehtia loppupäivän terveellisistä kalorimääristä. Aterian skippaaminen saattaa vaikuttaa ylensyöntiin myöhemmin.