Youtube estää lapsivideoiden kommentoinnin – taustalla pedofiilikohu

Digi · Tim Isokivi

Youtube joutui kohun keskiöön sen jälkeen kun niin kutsutun pehmeän pedofiiliringin paljastettiin operoivan sivustolla. Nyt palvelu on ottanut järeät keinot käyttöönsä kitkeäkseen alaikäisten hyväksikäyttäjät sivustolta.

Videopalvelu aikoo estää kokonaan kommentoinnin valtaosassa lapsiaiheisista videoista. Kommentointimahdollisuus säilyy ainoastaan muutamilla valituilla kanavilla. Niidenkin ylläpitäjiä on kehotettu tarkkailemaan videoiden kommentteja aktiivisesti.

Youtuben päätöstä kuvaillaan väliaikaiseksi. Palvelu kertoo tiedotteessa myös ottaneensa käyttöön parannellun algoritmin tunnistaakseen pedofiliaan viittaavat kommentit.

Youtube-käyttäjä Matt Watson paljasti hyväksikäyttäjien käyttävän palvelun kommenttiosiota suositellakseen toisilleen videoita, joissa esiintyi esimerkiksi vähäpukeisia lapsia. Paljastuksesta syntyneen kohun myötä lukuisat yhtiöt vetivät mainoksiaan pois Youtubesta.