Luontodokumentin mursukohtaus järkyttää – Netflix kommentoi somekohua

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Netflixiin ilmestyi taannoin Our Planet -sarja, joka on ensimmäinen yhtiön tuottama luontodokumentti. Ilmastonmuutoksen vaikutuksiin paneutuva sarja on ehtinyt jo herättämään laajaa kohua graafisen kohtauksen vuoksi.

Our Planetin toisessa jaksossa seurataan, kuinka jääkerrosten sulaminen on vaikuttanut Venäjän mursukantaan. Kohtauksessa mursut yrittävät kiivetä kalliolle ennen jään peittämästä merestä. Osa eläimistä putoaa alas kivikkoon ja joko kuolee tai loukkaantuu vakavasti.

Kohtaus herätti järkytystä monissa katsojissa. Sitä puitiin muun muassa Twitterissä, jossa ihmisiä kehotettiin välttämään jakson katselemistä mikäli he ovat herkkiä väkivaltaiselle sisällölle. Tutkija Susan Crockford puolestaan epäili mursujen käytöksen johtuneen jääkarhujen lähestymisestä eikä jäätiköiden sulamisesta.

Netflix on puolustanut rankan kohtauksen sisällyttämistä TMZ-sivustolle. Yhtiön mukaan mursut joutuivat kokoontumaan kapealle maa-alueelle nimenomaan jään sulamisen vuoksi. Netflix kertoo tehneensä yhteistyötä Venäläisen biologin kanssa, jolla on 35 vuoden tausta mursujen tutkimisesta.