Portion Boys nimikohun keskiössä – kappaleen nimi loukkasi tavaramerkkiä?

Viihdeuutiset · Jocka Träskbäck

Huippusuosittu suomalaisyhtye Portion Boys on joutunut erikoiseen tilanteeseen, kun sen uusi kappale Mielensäpahottaja sai aikaan syytöksiä tavaramerkkiloukkauksesta. Tästä syystä kappale vedettiin yllättäen pois jakelusta kaikilla alustoilla pian julkaisemisensa jälkeen.

– Saimme eilen valitettavan yhteydenoton koskien tämän biisin nimeä. Emme ole omasta mielestämme rikkoneet kenenkään oikeuksia kappaleen nimellä, mutta pitkien keskustelujen jälkeen oman porukan sisällä päätimme turhan riidan välttämiseksi poistaa kappaleen kaikilta alustoilta ja vaihtaa täten biisin nimen, yhtye kertoi tapahtuneesta Facebook-sivuillaan.

– Kappale on nyt siis ajettu alas ja on telakalla reilu 2 viikkoa, jonka jälkeen se julkaistaan uudelleen uudella nimellä Mieleni Pahotin. Tarkka julkaisupäivä selviää alkuviikosta. Emme kommentoi tätä asiaa tämän enempää. Rauhaa ja rakkautta kaikille sekä tästä tilanteesta huolimatta mahtavaa viikonloppua kaikille.

Yhtye ei ole vielä kertonut tarkemmin mistä on kyse, mutta Stara selvitti todennäköisimmän syyn outoon käänteeseen. Mielensäpahoittaja Oy on nimittäin vuonna 2014 rekisteröinyt itselleeen mielensäpahoittaja-tavaramerkin, joka on rekisteröity yhteensä peräti 11 tavara- ja palveluluokassa. Niiden joukossa ovat myös muun muassa luokkaan 41 sisältyvät viihdealan tuotteet ja palvelut. Kaupparekisterin mukaan kyseessä on kirjailija Tuomas Kyrön yritys.

Tavaramerkki on rekisteröity 28.2.2014, ja Suomen tavaramerkkilaki edellyttää tavaramerkkien tosiasiallista käyttöä viiden vuoden sisällä rekisteröinnistä. Mikäli tavaramerkkiä ei ole tosiasiallisesti käytetty musiikkialan tuotteiden kaupallisena tunnusmerkkinä, voisi Portion Boys niin halutessaan vaatia tuomioistuinta kumoamaan rekisteröidyn tavaramerkin noilta osin. Tavaramerkin käyttämättömyyteen voidaan vedota lisäksi myös tavaramerkin loukkausta koskevassa oikeudenkäynnissä.

Stara ei tavoittanut yhtyettä kommentoimaan tapausta.