Tutkimus paljasti vaarallisimman paikan istua autossa

Autot Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Henkilöauton vaarallisin paikka istua saattaa tulla monille yllätyksenä. Tuoreen tutkimuksen mukaan se ei sijaitsekaan pelkääjän paikalla, toisin kuin usein luullaan.

Insurance Institute for Highway Safety -järjestön tutkimuksen mukaan loukkaantumisen tai kuoleman riski onnettomuustilanteessa voi olla suurempi taka- kuin etupenkeillä. Syynä on ironisesti se, että autojen turvallisuuden parantamisessa keskitytään usein lähinnä etupenkkipaikkoihin.

Monissa autoissa turvatyynyt suojaavat onnettomuuksissa ainoastaan etupenkeillä istuvia. Turvavyöt ovat puolestaan takapenkeillä heikommat ja pienemmällä todennäköisyydellä varustettu voimanrajoittimilla.

IIHS:n mukaan valmistajat ovat panostaneet etupenkkien turvallisuuteen niin paljon, että takapenkit ovat jääneet vähemmälle huomiolle. He toivovatkin valmistajien kiinnittävän tutkimustuloksen vuoksi jatkossa enemmän huomiota myös takapenkkien turvallisuuteen.

PS: Lue lisää autoista Jokamies.fi -verkkolehdestä.