Teknologia jo osa huumebisnestä – aineita tilataan sovelluksella

Digi · Terhi Piiroinen

Kokaiinikauppiaat ovat perustaneet nettipalveluita, joiden avulla asiakkaat voivat tilata huumeita. Puhelinkeskukset sijaitsevat ympäri Eurooppaa. Palvelun avulla pyritään toimittamaan huumeita nopeasti ja joustavasti.

Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskus (EMCDDA) on tiedottanut, että kokaiinikauppiaat ovat luoneet uudenlaisia tilauskanavia teknologian avulla. Euroopassa liikkuu viraston mukaan ennätysmäärä puhdasta kokaiinia. Sovellukset mahdollistavat etenkin pienempiä eriä diilaavien nopeamman yhteydenpidon asiakkaisiin.

Saatavuuden helppoudesta onkin tullut huumediilereiden nykyinen kilpailuvaltti. Sovelluksessa tapahtuva tilaaminen on samalla vaikeuttanut viranomaisten työtä. Huumausainerikollisuus ja siihen liittyvät lieveilmiöt aiheuttavat runsaasti kustannuksia yhteiskunnille. Viime vuonna 2,6 miljoonaa 15–34-vuotiasta eurooppalaista käytti kokaiinia, BBC uutisoi.