Tutkijat löysivät todisteet – kannabista poltettiin jo 2 500 vuotta sitten

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kannabiksen päihdekäyttö ei ole suinkaan uusi ilmiö. Tuoreen arkeologisen löydön perusteella sitä on harrastettu ainakin yli kahden vuosituhannen ajan. Kiinan tiedeakatemian tohtori Yimin Yangin johtamat tutkijat analysoivat Kiinan Pamirissa sijaitsevalta muinaiselta hautausmaalta löydetyn 10 puisen kulhon sisältöä.

Noin 2 500 vuotta vanhoissa kulhoissa oli pieniä kiviä, joita oli käytetty kasvimateriaalin polttamiseen. Yhdeksän kymmenestä kulhosta sisälsi jäämiä kannabiksesta. Tutkijoiden mukaan kannabista todennököisesti poltettiin kuumien kivien päällä, ja niiden savua hengitettiin osana hautajaisrituaalia.

Analyysi paljasti kannabiksen sisältäneen runsaasti psykoaktiivista THC-yhdistettä. Tämä saattaa tutkijoiden mukaan viitata siihen, että muinaiset kiinalaiset joko jalostivat kannabiksesta vahvempaa viljellessään sitä tai etsivät tietoisesti luonnosta mahdollisimman voimakkaasti päihdyttäviä kasveja.

Newsweek-lehden mukaan kannabista on kasvatettu Itä-Aasiassa hyötykäyttöön ainakin 4000-luvulta ennen ajanlaskun alkua. Tutkijoille on kuitenkin epäselvää, kuinka kauan kasvia on käytetty myös päihtymistarkoituksiin.