Maanalainen kylä keskellä erämaata – Australian eksoottisin kaupunki

Matkailu · Terhi Piiroinen

Australian Coober Pedy on maan alle rakennettu kaupunki. Aavikon kuumuus ei ylety kaivomaiseen kylään, sillä suurin osa sen rakennuksista sijaitsee viileän maaperän uumenissa.

Coober Pedy sijaistee eteläisessä Australiassa, keskellä erämaata. Ihmisten asumukset ja julkiset palvelut on maan alla sijaitsevissa kammioissa. Kaupunki perustettiin aikoinaan opaalikaivosteollisuuden ympärille, joten maan alla tapahtuva elämäntyyli oli seurausta kivien louhimisesta. Osa kokeneista Australian matkaajistakaan ei ole tietoinen erikoisesta kaivoskylästä.

Kaupungissa on hotelleja vieraille, jotka haluavat kokeilla maan alla asumista. Alueen lämpötila kohoaa päivällä sietämättömäksi, joten maan alla asuminen on koettu erinomaiseksi ratkaisuksi. Alueella on noin 2.500 asukasta.