Suomalaista superfoodia ilmaiseksi – metsät pullollaan arvokasta herkkua

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Mustikka kypsyy poimintakuntoon perinteisesti heinäkuun puolenvälin jälkeen. Mustikkaa on helppo ja nopea kerätä pakkaseen talven varalle koko perheen voimin. Suomalaiset ovat etuoikeutetussa asemassa, sillä metsissämme on runsaasti terveyspommin lailla toimivaa mustikkaa.

Sen lisäksi, että mustikka on tavattoman herkullinen ja maukas marja, on sillä myös lukuisia hyötyvaikutuksia kehoon. Niissä on vähän kaloreita, mutta sitäkin enemmän hivenaineita. Ne kuuluvat kaikista terveellisimpien marjojen joukkoon.

Mustikoissa on suoliston hyvinvointia lisääviä kuituja, C-vitamiinia, K-vitamiinia ja magnesiumia. Ne ovat täynnä antioksidantteja, jotka suojelevat kehon soluja erilaisilta sairauksilta. Niiden on jopa tutkittu eheyttävän ihmisen DNA-ketjua ja suojelemaan kehoa erilaisia syöpiä ja ikääntymistä vastaan.

Kaikkia mustikoiden hyötyvaikutuksia ei ole vielä todistettu tieteellisesti, mutta on myös väitetty, että säännöllinen mustikoiden syöminen voi laskea verenpainetta, parantaa muistia ja ehkäistä sydän- ja verisuonisairauksia. Mustikoissa on paljon sokeria kokoonsa nähden, mutta niissä olevat bioaktiiviset komponentit tasaavat verensokeria. Mustikat ovat myös erinomaisia välipaloja treenaajille, koska ne minimoivat lihasten tulehdustiloja nopeasti.

Lähde: Healthline