Itämereltä löydettiin 500 vuotta vanha laivanhylky – säilynyt yllättävän hyvin

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Itämeren syvyyksistä on tehty merkittävä löytö. Meren pohjassa makaa laivanhylky, joka on säilynyt vuosisatojen ajan varsin hyvässä kunnossa. 500 vuotta vanha hylky löydettiin alun perin Ruotsin merenkulkulaitoksen kaikuluotaimen ansiosta.

Nyt muun muassa merentutkimuslaitos MMT:n ja Southhamptonin yliopiston tutkijoista koostuva tiimi on perehtynyt hylkyyn tarkemmin.

120 metrin syvyydessä noin 160 kilometrin päässä Tukholmasta sijaitseva hylky on 99-prosenttisesti vahingoittumaton. Sen mastot ovat edelleen pystyssä ja aluksen tykitkin ovat valmiustilassa. Jälkimmäinen viittaa laivan uponneen taistelussa.

Laivan arvioidaan valmistuneen vuosien 1490-1540 välillä, ja sen epäillään uponneen Ruotsin sisällissodan aikoihin. Tutkijoiden mukaan on erittäin harvinaista, että ennen 1500-luvun puolin isompia ja vahvempia laivoja rakennettu alus on säilynyt niin hyvässä kunnossa.