Kärsitkö jatkuvasta väsymyksestä – kysy nämä asiat lääkäriltä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Moni syyttää kiireistä aikataulua ja nopeaa elämänrytmiä jatkuvasta väsymyksestä. Todellisuudessa stressi ei välttämättä tee ihmisestä yliväsynyttä, vaan kaiken taustalla saattaa olla jokin terveysongelma. Asia on hyvä selvittää.

Mikäli väsymys vaikuttaa jokapäiväiseen elämään, kannattaa sen syyt tutkia. Yksi syy voi olla ruokavaliossa. Ihmisten tulee saada riittävästi B12-vitamiinia, rautaa ja kuitua elimistön energisemmän olotilan saavuttaakseen. Myös vettä tulee juoda riittävästi, sillä nestehukka saa olon nuutuneeksi.

Naisilla väsymys voi olla yhteydessä runsaaseen kuukautisvuotoon. Toisaalta jotkin lääkkeet aiheuttavat väsymystä, kuten antihistamiini. Mikäli väsymykseen liittyy merkillistä painonnousua, ummetusta, ihon kuivuutta, epäsäännölliset kuukautiset ja mielialan vaihteluita, voi syynä olla kilpirauhasen toimintahäiriö.

Myös masennus voi tehdä olon jatkuvasti väsyneeksi, josta on myös hyvä keskustella lääkärin kanssa. Oireita ei tarvitse käsitellä yksin. Syyt on parempi selvittää ajoissa, lääkäri Janette Nesheiwat muistuttaa Popsugarissa.