Luxemburg aikoo laillistaa kannabiksen – ensimmäinen maa Euroopassa

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Luxemburg suunnittelee kannabiksen viihdekäytön laillistamista ensimmäisenä Euroopan maana. Tämä tarkoittaa kannabistuotteiden kasvatuksesta ja myynnistä kerättävää verojättipottia valtion kassaan sekä tulovirtojen ehtymistä kriminaaleilta. Kannabiksen viihdekäyttöä suunnitellaan lailliseksi täysi-ikäisille seuraavan kahden vuoden kuluessa.

Luxemburgin terveysministeri Etienne Schneider on sanonut, että nykyinen kannabiksen käytön kieltävä laki ei toimi. Hänen mukaansa kieltolait eivät estä esimerkiksi nuoria kokeilemasta kannabista. Sen sijaan hän on kannustanut myös Luxemburgin naapurimaita löysentämään käytäntöjään, The Guardian uutisoi.

Kannabiksen käyttö lääkkeenä on vanha ilmiö, ja sitä on käytetty yleisesti esimerkiksi Kiinassa noin 3.000 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Hamppukasveista saatavan kannabiksen huumausainekäyttö kiellettiin vasta 1900-luvun alussa Yhdysvalloissa, ja sittemmin myös muissa YK-maissa. Nyt kieltoja on purettu ympäri maailmaa.

Kannabiksen viihdekäyttö on nykyään laillista Kanadassa, Uruguayssa ja 11 Yhdysvaltain osavaltiossa. Euroopassa viihdekäytön laillistamista on ajettu esimerkiksi Amsterdamissa ja Berliinissä.