Tekohampaat jäivät leikkauksessa vanhuksen kurkkuun – moka paljastui vasta viikon päästä

Ohhoh! Terveys · Tim Isokivi

72-vuotiaalle miehelle tehty rutiininomainen leikkaus sai erikoisen käänteen tekohampaiden päädyttyä sinne, minne ne eivät kuulu. Hampaat jäivät jumiin miehen kurkkuun, jossa ne ehtivät olla yli viikon ajan.

Iso-Britanniassa asuva mies oli toimitettu leikkaukseen, jossa hänen vatsaseinämästä poistettiin kyhmy. Potilas ihmetteli vuorokausia myöhemmin suuhunsa ilmestynyttä verta sekä hengitys- ja nielemisvaikeuksia. Hänelle määrättiin antibiootteja, steroideja, ja suuvettä.

Oireiden vain pahetessa miehestä otettiin viimein röntgenkuva. Kävi ilmi, että lääkärit olivat unohtaneet poistaa hänen tekohampaansa ennen leikkausta. Tekohampaat olivat pudonneet kurkkuun leikkauksessa ja ehtineet olla siellä kahdeksan vuorokauden ajan.

Potilas joutui lopulta vierailemaan leikkaussalissa vielä useita kertoja. Lääkäreiden virheen aiheuttamat sisäiset verenvuodot jatkuivat nimittäin vielä päiväkausien ajan, paljastaa lääkieteen julkaisu BMJ Case Reports.

 

BMJ Case Reports