Tee nämä asiat seksin jälkeen – vältät virtsatietulehduksen

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Osa naisista saa erittäin helposti virtsatietulehduksen, ja osa joutuu syömään estolääkitystä ikävän vaivan estääkseen. Etenkin seksi voi altistaa tulehdukselle, joten nyt on neuvottu, mitkä toimenpiteet auttavat ehkäisemään vääränlaisten bakteerien pääsyä virtsateihin.

Virtsatietulehdus voi tulla monesta eri syystä, mutta seksi lisää sairastumisen riskiä. Tulehdusta voi hoitaa nopeasti antibiooteilla, mutta huolellinen hygienia ja seksin jälkeen tapahtuva virtsaaminen voi auttaa ehkäisemistä. Toisin sanoen seksin jälkeen kannattaa käydä pissalla vartin sisään yhdynnästä tai genitaalialueiden koskemisesta, PureWow muistuttaa.

Paikat on hyvä putsata esimerkiksi kosteuspyyhkeellä tai käyttämällä käsisuihkua. Mikäli aktissa on käytetty seksileluja, tulisi ne desinfioida huolellisesti käytön jälkeen. Sekä miesten että naisten on huolehdittava oikeanlaisesta käsihygieniasta myös seksiä ennen.

Naisten ei myöskään kannata käyttää sukuelinten pesuun saippuoita, jotka voivat vahingoittaa emättimen alueen pH-tasapainoa. Neitokaisille suositellaan ilmakylpyjä ja alasti nukkumista. Mikäli tulehdusta ilmenee, ei se parannu kotikonstein, vaan tällöin on varattava aika lääkärille. Karpalomehu ei auta.