Poliisi pidätti koululaisen Lohjalla – oli lähettänyt koulu-uhkauksen

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Poliisi sai tänään aamukymmenen aikaan tiedon uhkauksesta, joka liittyi Lohjalla sijaitsevaan Järnefeltin kouluun. Poliisi meni paikalle selvittämään asiaa. Uhkauksen tekijä paljastui ennen vaaratilanteen syntymistä.

– Kyseessä oli kouluun liittyvä uhkaava viesti, jonka lähettäjän poliisi selvitti yhteistyössä koulun henkilöstön kanssa. Viestin lähettäjä on yksi koulun oppilaista, ja hän on poliisin hallussa, kertoo yleisjohtaja Ilkka Kantola.

Poliisi tutkii asiaa laittomana uhkauksena. Koulu-uhkauksia ei tule tehtailla huumorimielessä. Poliisi muistuttaa, että jokainen uhkaus tutkitaan ja sen tehnyt henkilö jää kiinni. Seuraamukset voivat olla vakavat, vaikka kyse olisi pelkästä vitsistä.

Eniten uhkauksia esitetään yläasteilla, mutta ilmiö on tuttu myös lukioissa ja ammattikouluissa, jonkin verran myös ala-asteilla. Poliisi ottaa kaikki uhkaukset vakavasti ja ne tutkitaan perinpohjaisesti – myös pilailumielessä tehdyt. Poliisi selvittää uhkauksen tekijän henkilöllisyyden, saattaa takavarikoida hänen puhelimensa ja tietokoneensa tutkinnan ajaksi ja kirjaa uhkauksesta merkinnän poliisin rekisteriin. Uhkauksesta voi joutua myös syyteharkintaan laittoman uhkauksen nimikkeellä. Koulu, sosiaalitoimi ja terveydenhuolto saavat myös uhkauksesta tiedon.