BB-talossa kiivas keskustelu sukupuolirooleista – Emma seurustelee tytön kanssa

Big Brother · Terhi Piiroinen

Vuoden 2019 Big Brother -ohjelman osallistujat edustavat kirjavaa väkeä. Mukana on aatteiden ääripäitä edustavia henkilöitä, joiden otaksutaan ajautuvan mielenkiintoisiin keskusteluihin näkemyseroistaan.

Eilen illalla Big Brother -taloon astuneet ihmiset ovat keskustelleet heti ensimmäisenä aamunaan kiivaasti muun muassa sukupuolirooleista. Yksi talon näkyvimmistä persoonista on parikymppinen Kevin, joka murtaa perinteistä miehen stereotypiaa tarkoituksella. Hän kertoo, että on ymmärtänyt jo pienenä lapsena olevansa erilainen.

Talossa on keskusteltu kasvatuksen tärkeydestä, jolloin lapsen annettaisiin vapaasti valita sukupuolensa ilman automaattista kategoriointia. Naisen kanssa seurusteleva Emma ja feministiksi tunnustautuva Tarina ovat Kevinin kanssa samoilla linjoilla, että lapset tulisi kasvattaa sukupuolineutraalisti.

Koneistajana työskentelevä Jukka ja kalliolainen Kristian epäilevät, että pieni lapsi ymmärtäisi sukupuolineutraali-käsitettä. He sanovat pelkäävänsä, että lapsi menee asiasta ainoastaan sekaisin jos hänelle annetaan vapaus valita pukuhuoneensa ja vessansa sen mukaan, minkä sukupuolen lapsi tuntee omakseen.

– Kun sä selität tuon kuusivuotiaalle lapselle, niin ei hän ymmärrä. Siinä on eroa kasvatatko lapsen tyttönä, poikana tai neutraalina. Kasvatuksella ei ole lopulta merkitystä, koska joka tapauksessa lapsi voi tulla myöhemmin kertomaan olevansa jotain aivan muuta. Sitä pitää kunnioittaa, Jukka totesi.

Kevin älähtää heti mielipiteensä ja vasta-argumenttinsa.

– Te ette varmaan ymmärrä, kuinka paljon lapsi ymmärtää. Mä oon tajunnu tosi aikasin, että en tee samalla tavalla kuin muut pojat.

Samassa keskustelussa Emma paljasti seurustelevansa nykyisin tytön kanssa.

– Olen kasvanut siihen, että mun nimi on Emma. Minulle ei olisi mitään merkitystä, vaikka mun nimi olisi Pöytä. Minulla on tyttöystävä. Äiti kysyi kerran tuletko käymään poikaystävän kanssa ja sanoin hänelle, että minulla on tyttöystävä. Äiti vastasi siihen, että ”Vau!”, Emma kertoi.