Turkuun maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille – alkaa jo tänä syksynä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Turun kaupunginvaltuusto on päättänyt tarjota kaikille alle 25-vuotiaille turkulaisille maksuttoman ehkäisyn. Etu alkaa tänä syksynä. Ehkäisyn maksuttomuutta halutaan laajentaa koko Suomeen.

Väestöliitto ja sen kymmenkunta yhteistyötahoa tavoittelevat raskauden ja seksitautien ehkäisyn kulujen julkista rahoittamista alle 25-vuotiaiden osalta. Maksuton ehkäisy luo tasavertaisen mahdollisuuden sadoille tuhansille nuorille pitää seksuaaliterveydestään huolta ilman, että oma tai perheen varallisuus rajaa vaihtoehtoja tai asettaa esteitä ehkäisyn hankinnalle. Turku on noin 25 kaupungin ja kunnan joukossa, joissa tarjotaan maksutonta ehkäisyä.

Maksutonta ehkäisyä on vaadittu koko valtakunnallisesti laajennetuksi, mutta sen käyttöönotto on tapahduttava kuntatasolla. Tavoitteena on taata kaikille alle 25-vuotiaille ehkäisyä tarvitseville kunnan kustantama ehkäisymenetelmä. Ehkäisykulut kasaantuvat usein tytön tai nuoren naisen vastuulle. Maksuton ehkäisy -tavoitteella on siten myös selvä sukupuolivaikutus.

Lähde: Yle