Nuorisojoukko tehtaili ryöstöjä Espoossa – nuorin epäillyistä vasta 12-vuotias

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Länsi-Uudenmaan poliisi tutkii kolmea ryöstöä ja kolmea ryöstön yritystä. Epäiltynä on neljä 12–16-vuotiasta nuorta. He veivät yhteensä kuudelta henkilöltä väkivallalla uhaten tai väkivaltaa käyttäen pienehköjä summia rahaa.

Yksi rikollisesta teosta epäilty henkilö on 12-vuotias ja vanhin rikoksesta epäilty 16-vuotias. Yli 15-vuotiaat ovat rikosoikeudellisessa vastuussa teoistaan, mutta alle 15-vuotiaalla rikosoikeudellista vastuuta ei ole.

– Epäillyt avasivat kuulusteluissa tapahtumien kulkua ja osallisuuttaan tapahtumiin. Jatkamme esitutkintaa ja teemme tässä tutkittavana olevassa asiassa tiiviisti yhteistyötä lastensuojelun kanssa, kertoo tutkintaa johtava rikoskomisario Jyrki Kallio.

Tapiolan ryöstöt ovat herättäneet nuorten keskuudessa keskustelua ja myös turvattomuuden tunnetta. Poliisin toive on, että nuoret kertovat ikävistäkin tapahtumista poliisille tai muulle aikuiselle matalalla kynnyksellä. Poliisilla ei ole tiedossa, että epäillyt olisivat käyttäneet ryöstöjen yhteydessä mitään tekovälineitä. Asianomistajat eivät saaneet vakavia vammoja.

– Jos nuori joutuu uhkaavan tilanteen tai esimerkiksi ryöstön kohteeksi, kannustan ilmoittamaan tapahtuneesta välittömästi hätäkeskuksen. Sekin toki sopii, että ottaa mahdollisimman pian tapahtumien jälkeen poliisin yhteyttä yhdessä esimerkiksi vanhempien kanssa, kuten osassa Tapiolan tapauksia tehtiin. Tärkeintä on saada tieto nopeasti poliisille, jotta me voimme auttaa, Kallio kannustaa.