Päiväunet vähentävät sydänkohtauksen riskiä

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Vaikka keskellä päivää torkkumista saatetaan pitää laiskuuden merkkinä, voi päiväunista olla yllättävääkin hyötyä. Ne saattavat jopa vähentää sydänkohtauksen riskiä. Tuoreessa tutkimuksessa selvitettiin lähes 3.500 35-75 -vuotiaan sveitsiläisen päiväunitottumuksia.

Tutkittavien terveydentilaa ja nukkumista tutkittiin noin viiden vuoden ajan. Heistä 58 prosenttia ei nukkunut päiväunia, 19 prosenttia oli ottanut 1-2 torkkua edellisellä viikolla ja 12 prosenttia oli torkkunut 3-5 kertaa viikossa. Tarkkailtavista henkilöistä 155 kärsi tutkimuksen aikana jonkinasteisesta sydänkohtauksesta.

Tutkijoille selvisi, että kerran tai kahdesti viikossa päiväunet nukkuneet kärsivät sydänkohtauksista tai aivoinfarkteista 48 prosenttia pienemmällä todennäköisyydellä kuin päiväunia harrastamattomat. Tutkimustulokset julkaistiin lääketieteellisessä Heart-julkaisussa.