Vertailusivusto: ”Taksilla ajaminen halvempaa kuin oma auto”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomessa autoilu on tunnetusti erittäin kallista, sillä autoilijoilla maksatetaan paitsi teiden rakentaminen ja kunnostus myös miljardien edestä hyvinvointivaltion ylläpitoa. Auton omistaja siis rokotetaan veroilla ja veroluonteisilla maksuilla merkittävästi.

Moni onkin joskus pohtinut olisiko halvempaa elää ilman autoa ja ajaa pelkästään taksilla. Nyt Vertaaensin.fi on selvittänyt asiaa ja tullut siihen tulokseen, että taksilla ja omalla autolla ajaminen on lähes saman hintaista. Hintaero esimerkkitapauksessa on muutaman euron taksin eduksi, eli esiteltyssä laskelmassa taksilla ajaminen on omaa autoa edullisempaa.

Vertailu riippuu luonnollisesti suoraan ajetuista kilometreistä. Mitä vähemmän kilometrejä kertyy, sitä edullisemmaksi taksi tulee. Esimerkkitapauksessa 10,5 kilometrin työmatka suuntaansa ajetaan viidesti viikossa ja lisäksi mukaan on laskettu kaksi matkaa viiden kilometrin päässä sijaitsevaan kauppaan. Vapaa-ajan matkoja ei ole mukana laskelmassa.

Omalla autolla kustannukset ovat auton huoltojen ja arvon aleneman kanssa 730 euroa kuukaudessa ja taksilla ajettuna 724 euroa kuukaudessa. Mikäli työ- ja kauppamatka ovat pidempiä ja vapaa-ajalla tulee runsaasti ajoja, kääntyy tilanne nopeasti oman auton eduksi. Olennaista silti on, että taksi on kilpailukykyinen vaihtoehto ja niiden käyttäminen vähentää huolta muun muassa pysäköinnistä.