Upeita uutisia! Mansikkakausi jatkuu yhä – syynä lämmin syksy

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Kerran avomaalle istutettu mansikantaimi tuottaa marjoja useita vuosia. Jos istutus tehdään keväällä, saadaan samana vuonna istutetuista mansikantaimista satoa jo syksyllä. Jos syksy on lämmin, voidaan mansikkaa poimia avomaalta vielä kesän jälkeen. Mansikan pääsatokausi alkaa Suomessa yleensä juhannuksen tienoilla.

Kaikille suomalaisille tuttu Polka on keskikesän mansikkalajike, mutta nyt sitä saattaa löytää edelleen myynnistä ja tuoreena. Sato on peräisin keväällä istutetuista taimista. Seuraavana vuonna kasvustosta saadaan satoa normaalisti eli keskikesällä, Hedelmäin ja Marjanvilejlijäin liitto muistuttaa.

Mansikasta on olemassa sekä aikaisia että myöhäisiä lajikkeita. Lajikkeen aikaisuus tarkoittaa sitä, miten paljon lämpöä lajike vaatii tuottaakseen kypsiä marjoja. Myöhäiset lajikkeet tarvitsevat runsaasti lämpöä sadon tuottamiseen, ja siksi ne tuottavat satoa myöhälle syksyyn. Mansikka on terveellinen vaihtoehto herkutteluun, sillä siinä on runsaasti C-vitamiinia, folaatteja ja kuitua. Mansikka sisältää myös polyfenoleita, joita on viimevuosina tutkittu lupaavin tuloksin esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä.