Poliisi paljasti pimeitä takseja Oulussa – sakkosuma viikonloppuna

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Poliisi suoritti valvontaa ilman liikennelupaa henkilöitä kuljettaineisiin ajoneuvoihin Oulussa viime viikonloppuna. Valvonnassa paljastui useita pimeitä takseja, jotka kuljettivat henkilöitä korvausta vastaan ilman vaadittavaa liikennelupaa ja taksinkuljettajan ajolupaa. Lisäksi ajoneuvojen rekisteröintivelvollisuus luvanvaraiseen liikenteeseen oli laiminlyöty.

Poliisin selvitysten perusteella Oulun talousalueella liikennöi viikoittain useita kymmeniä harmaata taloutta harjoittavia kuljettajia, jotka eivät hoida ammattimaiseen liikenteenharjoittamiseen liittyviä elinkeino- ja arvonlisäveroja. Autonkuljettajat eivät huolehdi muistakaan takseille kuuluvista velvoitteista, kuten vakuutusmaksuista ja yritysten kirjapitovelvollisuudesta. Tällöin viranomaiset eivät myöskään voi valvoa autoilijoiden toimintaa.

Poliisi korostaa, että pimeät taksit ovat olleet ongelma jo ennen takseja koskevan lainsäädännön muuttumista. Luvatonta henkilöliikennettä harjoittaneet saivat sakon ja heidän toiminnastaan tehtiin ilmoitus Liikenne- ja viestintävirasto Traficomille, Verottajalle ja Liikennevakuutuskeskukselle.Valvontaiskun tulosten perusteella Oulun poliisilaitos tulee jatkamaan säännönmukaisesti taksiliikenteen valvontaa.