Liukuvoiteen käyttöä ei pidä hävetä – parantaa nautintoa

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Osa ihmisistä häpeilee liukuvoiteen ostamista ja käyttämistä, vaikka se ei tarkoita kehossa olevan vikaa. Liukaste parantaa usein yhdyntää ja lisää nautintoa, joten miksi sitä ei ottaisi mukaan myös omaan makuuhuoneeseen. Korkealaatuinen kookosöljy sopii loistavasti liukasteeksi, jos ei kehtaa mennä seksikauppaan tutkimaan valikoimia.

Liukuvoiteita on markkinoilla yhtä monta lajia kuin on mieltymyksiäkin. Osa liukuvoiteista on tarkoitettu pääasiassa peppuseksiin, jolloin koostumus on tuhdimpaa ja lisäliukkautta antavaa. Toisinaan tavallisessa yhdynnässä riittää, että liukasteena on pieni tippa omaa sylkeä. Seksivälinevalmistaja Kaalimato.comin mukaan alle puolet suomalaisista on kokeillut liukuvoiteita.

– Saatetaan kokea, että itsessä on jotakin vialla ja että seksi ei ole itseä varten, jos tarvitsee lisäkostuketta. Liukuvoiteen olisi kuitenkin hyvä kuulua seksielämään, oli kuivuuden kanssa ongelmia tai ei, Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen korostaa.

Liukuvoide soveltuu niin esileikkiin, itsetyydytykseen kuin yhdyntäänkin. Liukuvoiteita suositellaan käytettäväksi erityisesti silloin, kun limakalvot ovat esimerkiksi hormonien johdosta kuivemmat, mutta se vähentää muutenkin kitkaa intiimialueilla, lisää seksuaalisia nautinnon tuntemuksia, voi helpottaa orgasmin saamista ja suojaa esimerkiksi kondomia rikkoutumasta. Kaiken kaikkiaan liukuvoide lisää tyytyväisyyttä seksielämään.

– On ensisijaisen tärkeää ylläpitää avointa keskusteluyhteyttä kumppanin kanssa ja hoitaa parisuhdetta myös makuuhuoneen ulkopuolella. Jos seksielämään heijastelevat ongelmat johtuvat esimerkiksi parisuhteen ristiriidoista, eivät ne ratkea välineellisesti, Lavikainen muistuttaa.