Tsernobylin pahamaineinen valvontahuone avattiin turisteille

Matkailu Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Historian tuhoisin ydinonnettomuus sai alkunsa Tsernobylin voimalan neljännessä reaktorissa. Nyt huhtikuussa 1986 sattuneen katastrofin alkunäyttämönä toiminut reaktorin valvontahuone on avattu turisteille.

Valvontahuone on edelleen erittäin radioaktiivinen. Siellä lyhyesti vierailevat turistit saavat valkoiset suojapuvut, suojamaskit ja kypärät. Lisäksi heille suoritetaan lähtiessä kaksi säteilytestiä.

Ukrainassa sijaitsevan voimalan neljäs reaktori oli suljettu ulkopuolisilta vuosikymmenten ajan. Se päätettiin kuitenkin avata yleisölle Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin julistettua Tsernobylin kesäkuussa viralliseksi turistikohteeksi. CNN-uutissivuston mukaan alueelle avataan myös uusia turistireittejä.

Tsernobyl on kerännyt uudelleen huomiota HBO:n Chernobyl-sarjan myötä. Turismi lisääntyi alueella toukokuussa noin 30 prosentin verran.