Mies tehtaili nettipetoksia Mikkelissä – poliisilta tyly kommentti: ”Kaikki mikä kiiltää ei ole kultaa”

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Nuori Mikkelissä asuva mies on huijannut ihmisiä netissä. Hän on tehtaillut petoksia usean kuukauden ajan. Poliisi muistuttaa, että ihmisten kannattaa käyttää maalaisjärkeä nettikauppoja sopiessaan.

Poliisi tutkii kymmenien internetin välityksellä toteutettujen petosten sarjaa, jossa on kaupattu olematonta omaisuutta. Nyt tutkittavana olevat teot ovat tapahtuneet kuluvan vuoden 6.5.–16.10. välisenä aikana. Kiinniotettuna on 21-vuotias mikkeliläinen mies, jota poliisi esittää perjantaina 18.10. vangittavaksi.

Yksittäisten tekojen avulla saavutettu hyöty on ollut vähäinen, mutta toiminnan suunnitelmallisuuden vuoksi kokonaisuutta tutkitaan petoksina. Internetistä löydetyn ja yksityisen henkilön kanssa tehdyn onnistuneen kaupan ohje on yksinkertainen: kaupat kannattaa tehdä kasvotusten. Internetissä olevien osto- ja myyntipaikkojen sivuilta löytyy ohjeita turvallisten kauppojen suorittamiseksi.

Jos myyjä yrittää tarjoaa tuotetta huomattavasti muita vastaavia tuotteita edullisemmin, yrittää jollain verukkeella kiirehtiä kauppojen syntymistä, ei suostu kertomaan omia tietojaan tai muutoin herättää vähänkin epäilyksiä, kaupat kannattaa jättää tekemättä.

Jos kaupat haluaa kuitenkin tehdä tuotetta käsittelemättä, varmin tapa on postiennakko tai bussiennakko, jolloin myyjän kanssa kannattaa sopia tarkastusoikeudesta. Jos myyjä ei tähän suostu, kannattaa kaupantekoa jälleen vakavasti harkita.

– Netistä kannattaa myös hakea tietoa myyjästä esimerkiksi nimellä, jolloin huijausyritys saattaa paljastua. Toki myös silloin kannattaa muistaa, että myyjän nimi voi olla keksitty. Lopuksi voidaan todeta, että vanhat sanonnat pitävät edelleen paikkansa: se mikä kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta ei sitä todennäköisesti ole ja kaikki mikä kiiltää ei ole kultaa, poliisi vinkkaa.