Mies humaltuu ilman alkoholia – vatsassa harvinaista hiivayhdistettä

Ohhoh! Terveys · Tim Isokivi

Niin kutsuttu panimo-oreiyhtymä, eli auto-brewery syndrome, on harvinainen elämää hankaloittava vaiva. Siinä vatsa muuttaa hiilihydraatit olutta muistuttavaksi ja humalan aikaansaavaksi aineeksi.

46-vuotias amerikkalaismies alkoi kärsiä muun muassa huimauksesta ja epätyypillisestä aggressiosta. Hänelle määrätyistä masennuslääkkeistä ei ollut apua ongelmaan. Eräänä päivänä mies pidätettiin vakavasta rattijuopumuksesta, vaikka hän ei omien sanojensa mukaan ollut juonut tippaakaan alkoholia.

Lopulta miehen ulostenäytteestä löydettiin leivinhiivaa. Kävi ilmi, että hänen elimistössään ollut hiiva muutti runsaasti hiilihydraattia sisältävät ruoat alkoholiksi. Käytännössä miehen vatsa toimi siis panimon tavoin.

Potilaalle määrättiin hiivalääkkeitä ja häntä kehotettiin lopettamaan hiilihydraattien syöminen kuudeksi viikoksi. New Scientist -julkaisun mukaan vaiva oli noin puolitoista vuotta myöhemmin parantunut ja mies kykeni jälleen syömään hiilihydraattipitoista ruokaa humaltumatta.