Liikenneturva muistuttaa: Tarkista talvirenkaiden kunto

Autot Lifestyle · Terhi Piiroinen

Suomessa otetaan tänään käyttöön talvinopeusrajoitukset, koska sääolosuhteet ovat muuttuneet vaativammaksi koko maassa. Pakkanen edellyttää talvirenkaiden vaihtamista autoon.

Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara muistuttaa, että kesärenkailla varustettu auto kannattaa jättää aamulla töihin lähtiessä kotiin, koska jäätä on monin paikoin. Renkaanvaihdon ajankohtaan vaikuttaa sään lisäksi oma ajoympäristö. Pakolliseksi talvirenkaat tulevat joulukuun alussa.

– Jossain ajokeli voi toki olla vielä sellainen, että ilman talvirenkaita pärjää ainakin omassa lähiympäristössä. Pitää kuitenkin muistaa, että olosuhteet voivat muuttua nopeasti ajettaessa paikasta toiseen. Keli voi vaihdella runsaasti vuorokaudenajankin mukaan. Kuskin on huolehdittava siitä, että autossa on kelin edellyttämät renkaat, muistuttaa Elovaara.

Renkaiden kunto on tarkastettava sekä vaihdon yhteydessä että pitkin talvea. Liikenneturvan toteuttaman kyselyn mukaan yli puolet suomalaisista tarkastaa renkaidensa urasyvyyden ja rengaspaineet säännöllisesti talven aikana. Kuitenkin joka seitsemäs myönsi, että ei kiinnitä renkaidensa kuntoon huomiota muulloin kuin vaihdon yhteydessä. Huonokuntoiset tai vajaapaineiset renkaat ovat iso turvallisuusriski.

– Tien päällä kannattaa kuitenkin muistaa, että hyväkuntoisetkaan renkaat eivät auta, jos kuljettajan oma toiminta ei ole kunnossa. Oikea ajonopeus, riittävät turvavälit ja muu ennakointi tekevät matkanteosta turvallista, muistuttaa Elovaara.

PS: Lue lisää autoista Jokamies.fi -verkkolehdestä.