Poliisi sakottaa pimeitä pyöräilijöitä – laki edellyttää valon käyttöä

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Poliisi valvoo pyöräilijöiden näkyvyyttä tehostetusti tällä viikolla koko Oulun poliisilaitoksen alueella. Valvonnan tavoitteena on muistuttaa tiellä liikkujia pimeässä näkymisen tärkeydestä. Oulussa poliisi lisäksi yllättää pyöräilijöitä jakamalla sakkojen ja huomautusten lisäksi valottomille pyöräilijöille Oulun kaupungin lahjoittamia polkupyörän valoja.

– Polkupyörän ajovaloa pitää käyttää aina hämärällä ja pimeässä, jotta näkee minne on menossa ja auttaa muita liikkujia havaitsemaan pyöräilijän ajoissa, muistutetaan Oulun poliisin liikenneyksiköstä.

Polkupyörän valo auttaa muita liikkujia havaitsemaan pyöräilijän ajoissa. Valitettavan moni harhautuu ajattelemaan, että näkyvyys on riittävä, kun polkee katuvalojen loisteessa. Tieliikennelain mukaanhan valoja tulee käyttää jokaisessa ajoneuvossa, kun sitä kuljetetaan tiellä pimeän tai hämärän aikaan.

Valottomat pyöräilijät voivat saada 40 euron rikesakon tai kirjallisen huomautuksen. Toivotaan, että poliisi ei tapaa valottomia polkupyöriä liikenteessä pimeän aikaan valvonnan yhteydessä ja joudu sen vuoksi kirjoittamaan rikesakkoja.

Aiemmin toteutetuissa valvonnoissa on havaittu, että tietoisuus valojen pakollisuudesta ja hyödyllisyydestä oli pyöräilijöillä tiedossa, mutta syystä tai toisesta lamppua ei pimeällä ole ollut mukana. Oulun poliisi tulee tekemään pimeän aikana vastaavanlaista valvontaa pitkin syksyä koko Oulun poliisilaitoksen alueella.