Unohda juoksumatto – näin juokset ulkona nautinnollisemmin

Fitness Lifestyle · Terhi Piiroinen

Juoksuharrastus koukuttaa parin viikon harjoittelun jälkeen. Aluksi juokseminen voi tuntua tahmaiselta ja raskaalta, mutta säännöllisellä harjoittelulla lajiin voi rakastua koko loppuelämän ajaksi. Suomalainen luonto tarjoaa upeita juoksumaastoja ilmaiseksi.

Juoksumatolla hikoilemisen sijaan kannattaa lähteä ulos juoksemaan. Tällöin on hyvä muistaa maastoon sopivat juoksujalkineet. Parhaiten juoksemista voi harjoitella pururadalla tai hiekkatiellä, sillä kova asfaltti on vaativa alusta myös konkarille. Juoksuharrastuksen aloittaminen kannattaa tehdä maltillisesti yhdistelemällä ensin kävelyä ja hölkkää.

Juoksunopeutta ja matkaa voi lisätä pikkuhiljaa kehoa kuunnellen. Sopiva juoksunopeus on sellainen, että pystyy vielä puhumaan hengästymättä. Kannattaa satsata oikeanlaisiin juoksuvarustuksiin, sillä kengät ja hyvin istuvat vaatteet tekevät askeltamisesta miellyttävämpää.

Ennen lenkille lähtöä on hyvä lämmitellä lihaksia viidestä minuutista varttituntiin. Venyttelyt kuuluvat juoksun alkuun ja loppuun. Lenkin jälkeen on hyvä tehdä tovi palauttavaa kävelyä kehon lihasten, sykkeen ja mahdollisten maitohappojen tasaamiseksi, Popsugarin asiantuntijat vinkkaavat.