Mies, muista rasvata kivekset – kutiaminen on kiusallinen vaiva

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Kivespussien ja haarovälin kutiaminen on kiusallinen vaiva, joka pahenee vain ihoa raapiessa. Kutinan syy kannattaa selvittää ennen asianmukaista hoitoa. Pallit voivat kärsiä vääränlaisesta saippuasta, pyykinpesuaineen aiheuttamasta reaktiosta tai vaikkapa infektiosta.

Hiivatulehdus mielletään naisten vaivaksi, mutta se voi puhjeta myös miehillä. Sen tunnistaa valkoisista läikistä ja kutiavista punaisista laikuista sukuelimien alueella. Kyseessä voi olla myös epämiellyttävä bakteerikasvusto tai sienitulehdus. Apuna voi käyttää apteekista ostettavaa voidetta hiivatulehdusten tai bakteeritulehdusten hoitoon, jota levitetään puhtaalle ja kuivalle iholle.

Kivekset voivat kutista myös hankaumien vuoksi, joita kannattaa ehkäistä ja hoitaa esimerkiksi sinkkivoiteen ja intiimialueille tarkoitetun kosteusvoiteen avulla. Jos pallit kutiavat esimerkiksi uuden pyykinpesuaineen tai saippuan takia, kannattaa allergista reaktiota aiheuttavan aineen käyttö lopettaa, Men’s Health muistuttaa.

Satiaiset voivat olla ällöttävin syy kutinalle. Tällöin on mentävä lääkäriin saadakseen niiden häätöön tarkoitetun reseptituotteen apteekista. Kannattaa myös vierailla sukupuolitautiklinikalla säännöllisesti etenkin, jos on harrastanut suojaamatonta seksiä uuden kumppanin kanssa. Toisinaan kivekset kutiavat aivan kuten muukin osa vartalosta. Palleja tulee rasvailla ja hoitaa. Hikoilemista voi estää talkin tai puuterimaisen pinnan muodostavan voiteen avulla.