Ravintoterapeutti jouluherkuttelusta: ”Kaiken kieltäminen saa ahminaan”

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Joulunaika tarkoittaa ihanien kaneliherkkujen ja suklaaluomusten ilmestymistä kotiin. Jouluun sopii parhaiten neuvo: Kaikkea kohtuudella. Herkuttelua ei kannata kieltää kokonaan, mutta sitä ei ole sopivaa harjoittaa mielin määrin edes juhlan aikana.

Ihmiset saattavat pantata liikaa illalliseen ja jättävät esimerkiksi välipalat välistä päivän aikana. Tämä usein kostautuu sillä, että syö itsensä ähkyyn. Terveellisiä välipaloja suosimalla voi myös estää sen, että ahmisi liikaa sokerisia tai muuten hiilihydraattipitoisia herkkuja.

Osa joulunajan ruoista on täynnä terveellisiä rasvoja ja hirvenaineita, joten niitä kannattaa suosia esimerkiksi enemmän kuin riisipuuroa, laatikkoruokia ja leivonnaisia. Kalat, lihat, juustot ja salaatit ovat terveellisempiä vatsantäytteitä.

Herkkujen täyskielto ei ole järkevää, koska mielummin antaa luvan maisteluun kuin sortuu ylenpalttiseen retkahtamiseen. Muutama ekstraherkku ei koidu muuten terveellisesiä elämäntapoja noudattavan turmioksi. Kannattaa myös ehdottaa erilaisiin juhliin terveellisempiä tarjoiluja, kuten juustolautasia, vihannestikkuja ja joulunaikaan sopivia tapaksia.