Älä osta uutta talvitakkia joka vuosi – panosta yhteen laadukkaaseen

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Pikamuotikulttuurissa yritetään muokata trendejä siten, että vaateteollisuus pakottaa kuluttajat ostamaan lähes kertakäyttöisiä vaatteita. Entisaikaan panostettiin laatuun ja vanhoja vaatteita huollettiin sekä korjattiin tarpeen mukaan. Nyt osa vaaterekkien tuotteista on halvempia kuin marketin siivoushyllyn tiskirätit.

Nyt ajankohtainen talvitakkibisnes näkyy vaatekaupoissa siten, että osa muotiluomuksista on jo nyt alennuksessa. Tämä houkuttelee ihmisiä ostamaan, vaikka kaapissa olisi alle vuoden vanha talvitakki ehjänä ja käyttökelpoisena. Tarvitsetko todella uutta talvitakkia joka vuosi? Vastaus: Et.

Talvella tarvitsee periaatteessa kaksi erilaista takkia, laadukkaan villakangastakin sekä paksun toppatakin, jota voi käyttää esimerkiksi talviurheiluharrastuksissa. Laatu korvaa määrän, sillä oikein huollettuna takit säilyvät käyttökelpoisena useita vuosia – tai kymmeniä vuosia. Vaikka eettinen talvitakkihankinta kirpaisee kerralla useamman satasen, tulee se pitkässä juoksussa halvemmaksi kuin se, että ostaa joka vuosi kehnolaatuisen ja massatuotetun version.