Ihmiselle rakennettiin bioninen häntä – auttaa tasapainoa vaativissa askareissa

Digi · Terhi Piiroinen

Selkärangan jatkeena lantioluussa takapuolen päällä olevalla hännällä voi olla lukuisia käyttötarkoituksia. Eläimet ottavat häntänsä avulla tasapainoa, hätistelevät hyönteisiä tai käyttävät viidentenä raajana. Hännän liikkeiden avulla voi myös kommunikoida.

Ihmisillä ei ole häntää, mutta siitä on muistona häntäluuksi kutsuttu surkastuma. Nyt on rakennettu bioniikkahäntä, joka reagoi ihmisen kehon liikkeisiin vartaloa tasapainottaen. Arque-yhtiön keksimä ja rakentama häntä tasapainottaa ja keventää kehon kuormitusta.

Tekohäntä on rakennettu merihevosten pyrstön inspiraation perusteella. Se seuraa kehon painopistettä ja liikkuu sen mukaisesti pitääkseen pisteen tasaisena. Nähtäväksi jää, saavatko tulevaisuudessa esimerkiksi painavia lasteja kantavat henkilöt robottihännän avukseen.