Metsästäjä söi sairaan jäniksen – sai ruttotartunnan

Ohhoh! · Tim Isokivi

Ruttotartunnat eivät suinkaan ole jääneet keskiajalle. Lääkärit ovat diagnosoineet Kiinan Sisä-Mongoliassa asuvalla metsästäjällä mustana surmanakin tunnetun ruton.

Metsästäjän uskotaan saaneen paiseruton tappamastaan ja syömästään villikaniinista. Diagnoosin myötä yhteensä 28 ihmistä on joutunut karanteeniin. Kirppujen levittämä paiserutto on CNN-uutissivuston mukaan ruton yleisin muoto, eikä se nykyään tartu ihmisisten välillä kuin harvoin.

Kyseessä on jo kolmas ruttotapaus Kiinassa tämän vuoden puolella. Taannoin Pekingissä sijaitsevassa sairaalassa hoidettiin kahta keuhkoruttotartunnan saanutta potilasta. Keuhkorutto on ruton muodoista vaarallisin, sillä se voi levitä ihmisestä toiseen esimerkiksi aivastuksen tai yskimisen seurauksena.