Telian verkossa laajoja ongelmia – näin soitat hätäpuhelun verkon häiriötilanteessa!

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Suomeen on annettu tänään vaaratiedote Telian verkon vikatilanteesta johtuen. Ongelmia on koko Suomessa myös hätäpuhelujen soittamisessa Telian liittymistä. Häiriöistä huolimatta hätäpuhelun voi soittaa sammuttamalla puhelimen, kytkemällä sen uudelleen päälle ja soittamalla hätäpuhelun, kun se kysyy suojakoodia tai PIN-koodia.

Suomen kyberturvallisuuskeskus muistuttaa, että operaattorin verkon häiriötilanne voi vaikeuttaa hätäpuhelun soittamista. Joissakin häiriötilanteissa oman operaattorin tukiasemat toimivat, mutta niillä ei ole yhteyttä puhelinkeskukseen, eikä mikään puhelu kytkeydy niiden kautta.

Silloin hätäpuhelun voi soittaa sammuttamalla ensin kännykän, sitten kytkemällä sen takaisin päälle ja soittamalla hätäpuhelun silloin, kun kännykkä kysyy suojakoodia tai PIN-koodia. Suojakoodin ja PIN-koodin syöttämisruudussa on esimerkiksi tekstillä ”HÄTÄ” tai ”Hätätilanne” merkitty painike. Sitä painamalla pääsee näppäilemään numeron 112 ja soittamaan hätäpuhelun.

Hätäpuhelu kytkeytyy tällöin automaattisesti parhaiten kuuluvan verkon kautta. Hätäpuhelun voi soittaa myös toisen ihmisen kännykästä, vaikkei tietäisi sen suojakoodia tai PIN:ä. Niiden suojakoodin syöttöruudussa on edellä mainittu hätätilanne-painike, jonka kautta voi soittaa 112:een.