Koko keho kaipaa treeniä – älä unohda aivojen hyvinvointia

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Ihmiset ovat tottuneet pitämään huolta terveydestään ja fyysisestä kunnostaan. Harva kuitenkaan mieltää aivojen ja mielialan hyvinvointia yhtä tärkeäksi osa-alueeksi, vaikkakin fysiikka ja psyyke kulkevat usein käsi kädessä. Aivojen hyvinvointia voi treenata.

Kun pikkulapset ovat kuin kaiken tiedon itseensä imeviä pesusieniä, alkaa aivojen tietopankki pikkuhiljaa iän myötä kuivua. Tämän voi estää yksinkertaisesti treenaamalla aivoja ja pitämällä uuden tiedon oppimista yllä. Yksi loistavimmista keinoista tähän on lukeminen.

Aktiiviset aivot toimivat paremmin ja samalla treeni ehkäisee muistisairauksien syntymistä. Käyttämättömänä aivot ikään kuin kuivuvat ja pesusienen tavoin tietoa imenyt mieli rapistuu. Kognitiivinen ajattelukyky heikentyy ja ihminen taantuu. Kesä on oivaa aikaa uuden taidon opettelemiseen. Käy lainaamassa kirjastosta kirjoja ja aloita aivotreenit jo tänään.