NASA kehittää ylisoonista X-59 lentokonetta – mukana mullistava ominaisuus

Viihdeuutiset · Stara.fi

Yhdysvaltojen avaruusjärjestö NASA kehittelee parhaillaan uutta huippunopeaa X-59-lentokonetta, joka mullistaa ääntä nopeamman ilmailun. Lentokoneen on nimittäin määrä ylittää äänennopeus ilman siitä tavallisesti syntyvää kovaäänistä pamahdusta. Kyseessä on uusin tulokas jo kolmen vuosikymmenen ajan kehitettyihin X-lentokoneisiin.

X-59 Quiet SuperSonic Technology (QueSST) -nimeä kantava lentokone tulee alustavien tietojen mukaan saamaan ensilentonsa jo ensi vuoden aikana, mutta varsinaiset lennot alkavat kuitenkin vasta vuotta myöhemmin. Mikäli ennakkotiedot pitävät paikkansa, tulee X-59 olemaan historiallinen lentokone hiljaisen äänensä ansiosta.

Esimerkiksi Concorden lennot kärsivät taannoin siitä, että siitä aiheutuvaa kovaäänistä pamahdusta ei haluttu kuulla asuttujen alueiden yläpuolella. NASA kehittää siis teknologiaa, jota voidaan käyttää jatkossa myös siviililentokoneissa. Lentonopeudeksi arvioidaan tällä hetkellä MACH 1,42, eli noin 1 700 kilometriä tunnissa.